onsdag 9 april 2008

Om mediedrev och politiska affärer

Om mediedrev och politiska affärer

Frukostseminarium den 17 april 2008


Vilken roll spelar journalistkåren i rättsliga processer där stora intressen står på spel? Vad skriver de och när? Hur noggrant prövar och nyanserar de fakta?
Stefan Wahlberg är journalist och tv-producent och sedan många år specialiserad på rätts- och mediefrågor. I rapporten Ett oavvisligt allmänintresse – om mediedrev och politiska affärer granskar han hur de stora dagstidningarna agerade i två stora mediedrev som hade avgörande betydelse för den politiska utvecklingen – Sahlinaffären 1995 och dataintrångsaffären 2006.

Wahlberg visar att rättsliga beslut hanterades som om de vore någon form av empirisk sanning. Detta trots att dessa beslut ur juridisk synvinkel varken var självklara eller okontroversiella. De beslut som fattas inom rättsväsendet utätts sällan för hård granskning och ifrågasättande i svenska medier, menar Wahlberg.

Om rättsväsendet inte underkastas samma kritiska granskning som andra institutioner, kan allmänt vedertagna samhällsnormer som färgar även rättsväsendets aktörer cementeras. Inte bara journalistkåren, utan även rättsväsendet och juristerna, har därför ett ansvar för att inte utnyttja medierna för det egna kortsiktiga intresset.

I samband med att rapporten presenteras anordnar Timbro och Studentkåren på JMK ett lunchseminarium med Stefan Wahlberg. Kommentatorer är Maria Abrahamsson, jurist och ledarskribent i Svenska Dagbladet och Niklas Svensson, politisk reporter på TV4.

 

 


TID   Torsdagen den 17 april kl 10.00-11.30
Kaffe och smörgås serveras från 09.45

PLATS JMK, JMK-salen, Karlavägen 104, 2 vån, Stockholm [karta]

ANMÄLAN Anmälan sker via e-post till event@timbro.se  senast den 15 april


Inga kommentarer:

 
/* Google Analytics */